Kies profiel:
Garagist
  • Distributeur
  • Automobilist

Belangrijke Autocontroles voor de Winter | Valeo Service

Belangrijke autocontroles voor de winter
Aan het feestelijke einde van het jaar is het gebruikelijk om een vol schema te hebben en weinig tijd voor alle niet-essentiële zaken. Dat gezegd hebbende, ervoor zorgen dat uw auto klaar is voor de winter is een vitale taak voor alle automobilisten, ongeacht hun rijervaring.

Het eerste doel van elke reis is om ervoor te zorgen dat iedereen van A naar Z zo veilig mogelijk is. Om ervoor te zorgen dat bestuurders en hun families veilig op de weg zijn, ongeacht de weersomstandigheden of het tijdstip van de dag, beveelt Valeo de volgende overwegingen aan:

A voor Airconditioning

Een volledig functionerend airconditioningsysteem zorgt ervoor dat het zicht nooit in het gedrang komt en het mogelijk is om de voorruit en ramen zo snel mogelijk te dempen wanneer ze in het verkeer zijn. Het hebben van de juiste temperatuur in de auto is ook essentieel om comfortabel te kunnen rijden en geen dikke jas nodig die mobiliteit kan belemmeren. 
 

B voor Batterij

Een vlakke autobatterij is een pijn op elk moment van het jaar, maar veel waarschijnlijker om tot stand te komen wanneer de temperaturen 0 of lager raken. Als het niet mogelijk is om uw motor een keer per dag in te schakelen voor een paar minuten, is het belangrijk om ten minste eenmaal per week uw motor te laten draaien gedurende 20 tot 30 minuten en het circuit op te laden. Batterijproblemen zijn de oorzaak van meer oproepen voor pechdiensten in de winter dan iets anders. 
 

C voor Carkit

Het maken van een wintercarkit is van onschatbare waarde voor als het misgaat, en het is altijd veel waarschijnlijker dat het misgaat in de zware weersomstandigheden die het einde van het jaar met zich meebrengt. Een aantal nuttige punten om rekening mee te houden zijn: 
 

  • Veiligheids geel jack
  • Reflecterende waarschuwingsdriehoek
  • IJsschraper en ijsverwijderaar
  • Springleads
  • De lader van de autotelefoon en het geval van de telefoonbatterij
  • Deken
  • Warme-drinkfles
  • Zonnebril (voor een laag zittende zon)

 

L voor Lichten

Een vaak over het hoofd gezien, maar toch belangrijke veiligheidsoverweging is de kwaliteit van de lichten van een voertuig. Uitstekende gloeilampen zijn niet alleen noodzakelijk om te betekenen dat je alles op je pad kunt zien wanneer je 's nachts rijdt, maar ook om geen tegenliggers te verblinden. Zorg er altijd voor dat koplampen en achterlichten schoon zijn van stof. Lichten kunnen ook bij een garage worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze niet de oorzaak van ongelukken zijn. 
 

O voor Olie

Het is vaak makkelijk om te vergeten dat olie net zo belangrijk is als brandstof voor het volledig functioneren van een voertuig, ook al is het niet zo vaak vol. Met het gebruik van een dipstick is het een eenvoudige controle om te zien of er meer olie nodig is en hoeveel. Het is ook belangrijk dat u ervoor zorgt dat u de vereiste hoeveelheid niet overschrijdt. 
 

R voor Rust

Vermoeidheid treedt sneller op tijdens de winter als gevolg van de noodzaak voor meer concentratie tijdens het rijden. Gladde wegen, duisternis en visuele vermoeidheid (als gevolg van de koplampen van tegenliggers en slechte weersomstandigheden) zijn allemaal aanvallen op de zintuigen. Het nemen van een 20mn pauze elke twee uur, en waar mogelijk, korte dutjes is cruciaal om ongevallen te voorkomen. 
 

S voor Screenwash

Het duurt slechts enkele minuten om de schermwas van een voertuig aan te vullen, maar een ding dat veel bestuurders niet overwegen, is of het product dat ze gebruiken bij temperaturen onder nul kan functioneren. Het goedkoopste product op de markt kopen is niet per se de beste optie. 
 

T voor Banden

De juiste bandenprofieldiepte en luchtdruk zijn nooit zo belangrijk als tijdens de wintermaanden. Met natte, ijzige wegen en kuilen om mee om te gaan, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de aanbevolen diepte en druk voor een maximale belasting altijd op zijn plaats is. De exacte vereisten van een voertuig zijn te vinden in de gebruikershandleiding. Het is eenvoudig om te testen, maar als je dat niet doet, kan dat dramatische gevolgen hebben. 

Remblokken en -schijven zijn ook belangrijke onderdelen om te controleren, omdat ze vatbaarder zijn voor schade bij het rijden onder zware weersomstandigheden.

 

W voor Wisserbladen

Regen, ijs, sneeuw en strooizout zijn ernstige obstakels voor een schone voorruit in de donkere maanden van het jaar, en ruitenwisserbladen van topkwaliteit zijn de beste manier om dergelijke gevaren te bestrijden. Over het algemeen wordt aanbevolen om de wisserbladen van een voertuig eenmaal per jaar te veranderen, en daarom is het net voor het begin van de winter zeker de meest raadzame tijd om dit te doen.