Kies profiel:
Garagist
  • Distributeur
  • Automobilist

Een checklist voor auto-onderhoud vóór uw vakantie

Een checklist voor auto-onderhoud vóór uw vakantie
Denk aan uw veiligheid en comfort voordat u de weg opgaat

 


Binnenkort vertrekt u misschien voor een lange autorit naar uw vakantiebestemming. Om te garanderen dat een reis zonder problemen of verrassingen verloopt, is een volledig nazicht van uw auto een must: Wat zijn de belangrijkste dingen die gecontroleerd moeten worden?

 


Zorg ervoor dat uw ruitenwisserbladen in goede staat zijn zodat de zichtbaarheid optimaal is

Zijn uw voorruitwissers nog altijd in goede staat? Na verloop van tijd, als het rubber barst of degradeert, kunnen ze minder efficiënt zijn en slecht werk leveren. Hierdoor loopt u risico dat u niet goed kunt zien door uw voorruit. Gelukkig zijn ruitenwissers snel en eenvoudig te vervangen. Uw lokale garage kan dit voor u doen. Vergeet niet het niveau van uw ruitensproeiervloeistof te controleren, en bij te vullen indien nodig.

 


Test uw lichten en ga na of u goed kunt zien en wordt gezien door anderen

Lichten zijn cruciaal voor veilig rijden. Als een of meerdere lichten niet goed werken, heeft u een slechter zicht en u bent ook minder zichtbaar voor andere bestuurders. Voor elke lange autorit moet u uw remlichten, dimlichten en mistlichten controleren, alsook uw achteruitrijlicht en, uiteraard, uw richtingaanwijzers.

 


Werken uw remmen goed?

Goed onderhouden remmen zorgen ervoor dat u veilig kunt stoppen en de snelheid van uw voertuig onder controle kunt houden. Uw vertrouwde garage moet controleren of uw remblokken en -schijven niet versleten zijn, en regelmatig het remvloeistofpeil en kookpunt controleren. Een voldoende hoeveelheid remvloeistof zorgt immers voor goede remmen. Vergeet niet dat een abnormaal laag vloeistofpeil kan wijzen op een lek of versleten remblokken. De vloeistofkleur is ook een goede algemene indicator en moet licht goudbruin zijn. Remvloeistof moet om de twee jaar worden vervangen.

 


Andere belangrijke vloeistoffen om te controleren

Om alle mechanische onderdelen van een auto goed te laten werken, moeten de volgende vloeistoffen 2-3 keer per jaar worden gecontroleerd, of vóór elke lange autorit:

Motoroliepeil: De motorolie zorgt ervoor dat diverse motoronderdelen worden gesmeerd en voorkomt slijtage door wrijving. Daarom is voldoende olie essentieel voordat u met de auto op reis vertrekt.

Koelvloeistofpeil: De motor wordt warm wanneer hij draait. De koelvloeistof voorkomt oververhitting.

 


Controleer de toestand en de druk van de banden voordat u vertrekt

Banden kunnen na verloop van tijd wat druk verliezen. Dit kan gevolgen hebben voor het rijgedrag van de auto, en kan ook leiden tot een hoger brandstofverbruik en hoger risico op ongevallen. Het is dus belangrijk om de bandendruk te controleren voor een lange autorit. Hetzelfde geldt voor slijtage aan de banden. Als ze binnenkort vervangen moeten worden, plant u dit best voordat u aan uw vakantie begint. Banden hebben een levensduur van 5 jaar (degradatie van het rubber). Controleer de productiedatum die op uw banden is gedrukt en zorg ervoor dat ze minder dan 5 jaar oud zijn.

Tip bandendruk: Meestal wordt aan de binnenkant van het bestuurdersportier aangegeven welke bandendruk de fabrikant aanbeveelt. Houd er altijd rekening mee dat de belasting van de auto en het type weg ook een invloed hebben op de drukwaarden.

 


Maak uw autocabine schoon voor een gezonde reis

Het reinigen en desinfecteren van het interieur van een auto wordt vaak verwaarloosd, maar het is een essentieel onderdeel van auto-onderhoud. Delen van de bestuurderscabine die frequent worden gebruikt, kunnen broeihaarden voor bacteriën worden, zoals het stuurwiel, de versnellingspook en aanraakschermen, alsook schakelaars en knoppen. De aanhoudende Covid-19-pandemie maakt dat goede hygiënepraktijken belangrijker zijn dan ooit. Misschien maakt u dus best van de gelegenheid gebruik en reinigt u deze delen van de cabine ook even met een gewoon ontsmettingsmiddel voor huishoudelijk gebruik. 

U kunt ook Valeo ClimSpray™ en ClimPur™ gebruiken om uw autocabine te reinigen, te desinfecteren en te beschermen. Het is beschikbaar als een spray die door iedereen gebruikt kan worden. Het heeft een automatisch effect: zodra u het in de autocabine spuit, wordt de autocabine binnen de 15 minuten gedesinfecteerd. Het product voorkomt niet alleen de verpreiding van besmettelijke microben bij de bron, maar zorgt ook een aangename geur.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te controleren of uw aircosysteem voldoende druk heeft en of de filters in de cabine in goede staat zijn.