Kies profiel:
Garagist
  • Distributeur
  • Automobilist

WIL JE DEZE ZOMER MET JE AUTO OP REIS? HIER ZIJN 5 CONTROLEPUNTEN VOOR JOUW AUTO VOORDAT JE OP VAKANTIE GAAT.

Wat is er nou leuker dan een road trip in de zomer?

De frisse lucht, het gevoel van vrijheid en de eindeloze mogelijkheden.... Om jouw reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, kunt je het beste een paar eenvoudige controles aan de auto uitvoeren voordat je vertrekt. Hier zijn de 5 belangrijkste punten om op te letten:

 

1. Remmen! 

Zorg ervoor dat je kunt remmen als het nodig is.

Controleer voordat je gaat rijden of de remmen goed werken (het beste is om ze door jouw monteur te laten controleren). Goed werkende remmen zijn nog belangrijker als je extra bagage en kinderen bij je hebt! 

Een volledige controle van het remsysteem door de monteur omvat een controle van de remblokken, remvloeistof en remschijven. Het is aan te bevelen de remmen ten minste elke 15.000/20.000 kilometer te controleren, of onmiddellijk als de auto trillingen of lawaai bij het remmen geeft. 

 

2. Filters! 

Ze beschermen niet alleen jou en jouw motor, maar ook jou en jouw dierbaren.  

Brandstof-, olie- en luchtfilters vormen het filtratiesysteem van de motor en zijn de eerste verdedigingslinie tegen mechanische schade. Brandstoffilters voorkomen dat deeltjes en water de motor beschadigen, oliefilters houden schadelijke deeltjes tegen en luchtfilters voorkomen dat deeltjes uit de buitenlucht de motor binnendringen. Olie- en luchtfilters kunnen ook het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. INTERIEURFILTERS houden de lucht in de auto schoon en werken samen met het airconditioningsysteem.  Alle vier zijn ze van cruciaal belang voor een vlotte zomerreis. 

 

3. Airconditioning! 

Hou iedereen koel op lange reizen. 

Als je merkt dat de airconditioning niet goed werkt, kan een mooie zomerse rit veranderen in (een erg zweterige aangelegenheid) iets veel onaangenamer.  

Een goed functionerende airconditioning betekent meer dan alleen de juiste temperatuur kunnen instellen. Wanneer je de airconditioning door een vakman laat controleren, zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid onder controle kan worden gehouden en dat het interieurfilter voorkomt dat vuil en allergenen van buitenaf in het interieur van de auto terechtkomen. Allergenen en vooral de temperatuur in de auto hebben een zeer grote invloed op jouw rijvaardigheid en dus op jouw veiligheid. 

 

4. Licht! 

Zorg dat je kunt zien en gezien kunt worden. 

Een vaak over het hoofd gezien onderdeel van een auto is de verlichting. Sommige lichten in de auto zijn essentieel voor de veiligheid - zoals koplampen, remlichten en richtingaanwijzers - terwijl lampjes binnen de instrumenten verlichten en je 's avonds laat kunnen helpen een wegenkaart te lezen! Laat jouw monteur alle lampen grondig controleren en indien nodig afstellen voordat je de weg opgaat, zodat je deze zomer goed kunt zien en gezien kunt worden.

 

5. Ruitenwissers! 

Bescherming tegen guur zomerweer. 

Een beetje zomerregen kan lekker zijn, maar zomerstormen kunnen ook hevig en plotseling zijn. Zorg ervoor dat je deze zomer optimaal zicht hebt door uw ruitenwisserbladen te controleren voordat je op reis gaat. En vergeet niet: ruitenwissers zijn er niet alleen voor de regen, ze zijn er ook om vuil en ongedierte van de voorruit te verwijderen.

 

Ruitenwissers die strepen, vlekken en/of lawaai maken of op een of andere manier beschadigd zijn, moeten worden vervangen. Of je nu een wisserblad van OE-kwaliteit wilt gebruiken zoals Valeo Silencio™, een hoogwaardige flatblade zoals Valeo HydroConnect™, of de budgetvriendelijke Valeo First-oplossing, Valeo Service heeft voor jou de juiste oplossing. 

 

Het is eenvoudig om het juiste vervangingsmodel te vinden - elke Valeo Service ruitenwisserverpakking vermeldt duidelijk de automerken en modellen waarvoor het geschikt is. Elke verpakking bevat ook een QR-code die gekoppeld is aan een online hulpmiddel om het vinden van het juiste wisserblad zo eenvoudig mogelijk te maken.  

 

Valeo Service vervangingswisserbladen zijn verkrijgbaar bij automaterialengrossiers, autodealers, garages en online.  

Tot slot een tip: laat de ruitenwisserbladen door een specialist monteren. Hij kent de verschillende bevestigingsadapters en kan verdere schade aan het ruitenwissersysteem, zoals ontbrekend ruitensproeiervloeistof, opsporen en meestal meteen repareren.

Dit zijn de 5 belangrijkste auto-checks die je moet (laten) doen voordat je deze zomer op reis gaat. Als je deze controles uitvoert, ben je zeker van een prachtige en stressvrije reis. Goede reis!